Aloittelevan sijoittajan perusasiat

Sijoituskirjoja lukiessa saattaa saada sellaisen käsityksen, että lukemalla 4-5 kirjaa  ja pankkien sivuja selailtuaan voisi alkaa sijoittajaksi? Ehkä tavallisin houkutus tulee kuitenkin vastaan pankin tiskillä, kun pankin ihminen alkaa kertoa viehättäviä tarinoita heidän laajasta rahastokokoelmastaan. Sieltä löytyy ratkaisu lähes kaikkialle maailmassa sijoittaviin rahastoihin käden käänteessä.

Sattumalla lienee tässäkin asiassa suurin vaikutus siihen, mistä kipinä iskee ja minne sitten lähdetään tositoimiin. Toisaalta kuitenkin kustannuksista tietoiset ihmiset nopeasti pystyvät netin avulla selvittämään ne pankit, joilla on hyvät palvelut sekä kohtuulliset hinnat? Löytyy kyllä vertailuja pankkipalveluiden osalta, esimerkiksi osoitteessa sijoittaja.fi!

Ehkä ilman opastusta on vaikeampaa hahmottaa, miksi isot ja kiinnostavat tuotot eli arvon nousut ovat aina isojen riskien kanssa samoissa tuotteissa. Riskien hahmottamista harvoin opetetaan systemaattisesti, vaikka kyseessä onkin yksi perusasioista.  Onneksi rahastosijoittaja törmää väistämättä kansainväliseen riskiluokitukseen 1 – 7, josta selviää minnepäin kannattaisi rahojaan alkaa sijoitella. Kuitenkin ”suoraan” osakesijoittamiseen mennään tuurilla yleensä riskeistä sen enempää piittaamatta. Ostetaan liian paljon ja liian riskistä tavaraa, kun rahaa kerran on käytettävissä.

Helpompi päästä systemaattiseen alkuun olisi osallistua sellaiseen sijoituskurssiin, jossa kokenut sijoittaja perehdyttää riskiajatteluun nopeiden tuottojen täydentäjänä, jolloin tuntuma sijoittajan arkeen muodostuu vähitellen ja pahimmat virheet välttäen.

Varovaisten ihmisten suurin ongelma on liiallinen pelko siitä, että markkinat romahtavat juuri kun hän on aloittamassa.  Näin voi tietysti käydäkin, jos on seurannut jotain nousevaa hintakäyrää liian innolla. Ja se onneton olikin liian hyvää, ollakseen totta. Kovin nopeasti nousevien kurssien perässä sijoittaminen ehkä lienee aloittelijoiden, mutta myös kokeneidenkin sijoittajien ongelma.  Mieluiten pitäisikin ostaa ”hyvää tavaraa” laskevaan kuin nousevaan kurssiin?

Varovaisten ihmisten suurin ongelma on kuitenkin se, ettei uskalla lainkaan aloittaa.   Tähän on pakko sanoa, että etsi silloin ystävä, jolta pyydät apua.  Yhdessä tekeminen on aina hauskaa ja laajentaa omaa näkökulmaa. Vieläkin hauskempaa on oppia yhdessä ja vaihtaa kuulumisia yhteisistä pyrkimyksistä tai pettymyksistä.  Tärkeintä on aloittaminen eli arvo-osuustilin avaaminen ja varovainen aloittaminen. Ei kannata ”ajoittaa” sijoittamista lainkaan, vaan kerran kuussa säästäminen on aloittelijan paras ratkaisu olkoon kyseessä rahasto tai osake.  Ajallinen hajautus ja varovaisuus tuovat vuosien varrella hyvää kokemusta, jota ilman ei koskaan opi sijoittajaksi.

Oppipolku sijoittajaksi

HyvääHuonoaMenestyminen
1Omin avuin kirjoja lukemallaOmakohtaistaSattumanvaraistaHidas tapa
2Omin avuin kirjoja lukemalla ja sijoittamalla rahastoihinOmakohtaistaSattumanvaraistaHidas tapa
3Vertaisryhmässä sijoittamalla osakkeisiinOmakohtaistaSattumanvaraistaHidas tapa
4Vertaisryhmän tiedoilla ja sijoittamallaOmakohtaistaSattumanvaraistaHidas tapa
5Omin avuin ja pankin neuvonnallaOmakohtaistaLiian ohjaavaa (pankin rahastot)Kalliit kulut
6Ostamalla omaisuudenhoito pankkiireiltäOstotieto arvokastaOsittain ohjaavaa?Asiantuntevaa
7Käymällä sijoituskursseja, netin hyödyntäminenOstotieto edullistaOpiskelu on vaativaaKustannustehokasta
8Maksamalla sijoitustiedosta, varakasOstotieto arvokastaKallis palveluAsiantuntevaa
9Maksamalla sijoitustiedosta, vähävarainenOstotieto arvokastaEi sovi passiivisilleRiippuu hyödystä?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Vastuullinen sijoittaminen käytännön näkökulmasta

Perinteinen sijoittaja innostuu vastuullisesta sijoittamisesta sillä, se yleensä tuottaa paremmin tai ainakin yhtä hyvin kuin perinteinen sijoittaminen! Lisäksi suuret instituutiot suosivat vastuullista sijoittamista, joten ne yleensä kasvattavat rahavirtoja näihin kohteisiin.…

Lue lisää »

Sijoittajan sudenkuopat 2019

Sijoittajan suurin riski on sijoittaja itse! Nimittäin hän ei yleensä tunne riittävästi itseään, vaan odottaa malttamattomana vain sitä, mihin voisi sijoittaa rahansa mahdollisimman suurella tuotolla! Kaikkihan tietävät, että suuret tuotot…

Lue lisää »

Osakemarkkinakatsaus sijoittajan työkaluna

Laadimme asiakkaille kerran kuussa markkinakatsauksen,  jonka avulla on tarkoitus pitää sijoittajat ajan tasalla uusimmasta tilanteessa osakemarkkinoilla sekä arvioida lähiajan näkymiä globaalin sijoittajan silmin.   Lähtökohtana ovat viimeiset uutiset ja niiden…

Lue lisää »

info@siop.fi
Turuntie 26-30 B 29, 13130 Hämeenlinna