Sijoitustietoutta

Miten ja miksi aloittaa osakesijoittaminen 2018

Tähän kysymykseen on yli miljoona suomalaista vastannut myönteisesti ryhtymällä osake- ja/tai rahastosijoittajiksi.

Sijoittajan tulos selviää vasta jälkikäteen. Voit voittaa tai hävitä. Mitä pidempään olet mukana, sen varmemmin pääset voitolle. Sijoittaja tarvitsee siis pitkää ”vieteriä”. Osakesijoittaja pyrkii suojautumaan inflaatiota vastaan. Iso osa tuotoista tulee yleensä osingoista ja vaihteleva osuus osakkeiden arvon noususta. Keskimäärin tuotto-odotus on noin 4 – 6 % vuosittain, mikä vastaa yritysten arvon vuosittaista nousua tai kassavirtaa.

Alkaville sijoittajille suosittelen 10 – 15 vuoden pituista jaksoa sijoittamiseen, sillä mitä enemmän vuosia on takana, sen varmemmin pääsee voitolle suhdannetilanteista huolimatta. Korkoa korolle -ilmiö puoltaa pitkäaikaista osaketuotteisiin sijoittamista.

Kannattaa ehkä lukea lisäksi muutama kirja, kuten esimerkiksi: Kim Lindströmin ”Menesty osakesijoittajana”. Näistä kirjoista löytyy erilaisia strategioita eli selviytymistapoja. Keskeisin strategia osakkeilla on osinkojen keruu, joka samalla pitää sijoittajan pienempiriskisissä osakkeissa. Kirjoista löytyy hyviä ohjeita ja ajatuksia vastaisen varalle sekä hyviä nettiosoitteita jatkotutkimuksia varten. Vanhempaa perua ja hyvin tunnettuja ovat sijoittajaguru Seppo Saarion kirjat, kuten ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin”.

Kirjoja lukemalla voi päästä alkuun, mutta tietoja kannattaa ehdottomasti syventää osallistumalla koulutukseen ja hakeutumalla mukaan paikallisten osakesijoittajien ryhmään osoitteesta osakeliitto.fi. Internetistä löytyy runsaasti asiaa koskevaa tietoa, mutta käytännön kokemusta saa vain tekemällä eli oikeasti sijoittamalla. Ei jalkapalloakaan opi pelaamaan katsomosta käsin, vaan on mentävä itse pelikentälle harjoittelemaan. Sama pätee myös sijoittamiseen.

Runsaasti tietoa löytyy myös verkosta. Tehokkaita hakusanoja ovat esimerkiksi: sijoittajakoulutus, sijoitusneuvonta tai sijoituskurssi.  Suosittelen vasta-alkajille alan kurssin käymistä joko netissä tai jossain ryhmässä.

Varsinainen tekeminen alkaa siten, että avaa arvo-osuustilin joko nykyisessä pankissasi tai sitten näkee vaivaa ottamalla selvää kilpailevista vaihtoehdoista. On olemassa sijoittamiseen erikoistuneita nettipankkeja, joiden palvelut ovat korkeatasoisia. Verkosta löytyy erilaisia vaihtoehtoja ja palveluvertailuja. Edullinen hinta on keskeinen valintakriteeri, mutta lisäksi osakesalkun säilytyskulujen pitäisi olla mahdollisimman pieni.

Kannattaa myös pohtia ”pelikaverin” etsimistä. Suosittelen myös vasta-alkajille tukeutumista ammattilaisen apuun ja neuvoihin. Sijoitustuotteiden myynnistä riippumattoman ammattilaisen voi löytää netistä. Ammattilaisen kanssa alku on turvallisempaa ja kuka tahansa voi näin välttyä pahimmilta virheiltä ja karikoilta.

Sijoittamisen aloittamiselle sopiva aika on ajankohtaista heti kun olet käynyt ensimmäisen  peruskurssin. Lähetä sähköpostia, niin saat tiedot tulossa olevista kursseistamme.

info(at)siop.fi

 

****************

Miten aloittaa rahastosijoittaminen 2018

Suomessa on lähes miljoona rahastosijoittajaa. Se on noin neljännes työikäisen väestön määrästä ja arviolta yli kolmannes talouksien määrästä. Uuteen asiaan ryhtyminen vaatii aikaa, vaivaa ja hieman uskallustakin. Syventyessä uuteen asiaan, vastaan tulee monia uusia ja outoja yksityiskohtia. Vaihtoehtojen runsaus saattaa myös häkellyttää. Olisi ehkä hyvä olla joku tuttu tai kokenut asiantuntija auttamassa matkalle ja uusiin seikkailuihin.

Ennen aloittamista kannattaa selvittää verkosta rahastosijoittamista sanoilla rahastot, rahastoyhtiöt, rahastojen vertailu jne., ennen kuin tekee mitään. Jos oman pankin palvelut ovat edullisia ja tuotteita on riittävästi, niin kannattaa mennä pankkiin ja tehdä merkintäpäätökset siellä tai kyseisen pankin verkkopalvelussa. Netistä löytyy hyviä perustietoja mm. osoitteesta www.porssisaatio.fi. Sieltä löytyy oppaita ja mm. rahastosijoittamisen opas, joka on tiivistä ja kansantajuistaa välillä vaikeaselkoisiakin asioita.

Tärkeää on se, ettei sitoudu mihinkään rahastoyhtiöön, vaan avaa heti arvo-osuustilin. Syitä tähän on monia:

  • voi ostaa ja vertailla eri yhtiöiden tuotteita
  • verotus hoituu keskitetysti arvo-osuustilin kautta
  • voi sijoittaa myös osakkeisiin ja korkotuotteisiin yhden tilin kautta
  • sijoitussalkun tiedot ovat yhdessä paikassa ja näkee heti koko salkun arvon
  • voi saada ”keskittämisetuja” kuten ilmaisia rahastoja tai ilmaisia ETF-tuotteita
  • voi käyttää eduksi ns. kuukausisäästämistä useisiin tuotteisiin keskitetysti
  • saa ilmaista sijoitustietoa tunnetuilta asiantuntijoilta

Eräs perustelu rahastosijoittamiseen on sijoituskohteiden hajautus koska suomalaiset sijoituskohteet ovat vain puoli prosenttia maailman markkinoista. Kannattaa siis aloittaa rahastosijoittamisesta koska sen riski on selvästi pienempi kuin yksittäisiä pörssiosakkeita ostettaessa. Kun riskit ja kulut ovat hallinnassa, niin homma pelaa paremmin. Voit myös hajauttaa sijoituksesi pelkästään rahastojen avulla, esimerkiksi neljäkin hyvin erilaista rahastoa kyllä riittää aluksi. Ehkä kannattaa ostaa edullinen Suomi-rahastokin (indeksirahasto), joka korvaa Helsingin pörssin osakkeista tärkeimmät yhdellä kertaa.

Pääasia on, että uskaltaa aloittaa säästösuunnitelman mukaan ja sijoittaa vaikka esimerkiksi 50 euroa kerran kuussa muutamaan rahastoon. Jos sijoituksesi alkavat menestyä, saat vuosien mittaan hyvää korkoa korolle ja pienen potin tarpeellisiin hankkeisiisi. Pane säännöllisesti rahaa kohteisiin riippumatta siitä, nouseeko rahaston arvo vai ei. Saat näin hyvän hajautuksen myös ajallisesti.

Sijoittamalla ns. ”kasvurahastoihin” se on osinkoverotuksen kannalta suoraa osakesijoittamista edullisempaa. Tällainen eurooppalainen rahasto ei maksa osinkoa rahana (tuottorahastot tekevät niin), vaan kasvurahastoissa osinkotuottosi eivät joudu verotettaviksi ennen myyntiä. Osingot palaavat rahastoon ilman veroseurauksia. Tällöin välttyy osinkojen uudelleen sijoittamiselta (toisin kuin osakkeissa). Tämän takia rahastosijoittaminen saa suosiota tarkan rahan sijoittajien piirissä.

Yksi syy sijoittaa rahastoihin on kehittyvien markkinoiden suosio, mutta siinä pitää olla myös tarkkana. Iso talouskasvu ei välttämättä takaa menestystä rahastosi markkina-arvon osalta. Vakaan kasvun maat saattavat olla parempia ja tuottavampia, jos niiden osakemarkkinat ovat yleisessä myötätuulessa ja sijoittajien suosiossa. Lisäksi poliittisesti epävakaita maita on syytä väistellä.

Rahastosijoittajan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota hallinnointikustannuksiin ja niiden suhteeseen toteutuneisiin tuottoihin nähden. Rahastojen valinta ei kuitenkaan ole helppo juttu. Ammattilaisen apuun kannattaa turvautua ainakin alussa, jolloin omaa kokemusta on vähemmän.

 

tapio.haavisto(at)siop.fi

 

 

 

 

 

info@siop.fi
Turuntie 26-30 B 29, 13130 Hämeenlinna