Suomen Sijoittajaopastus Oy on erittäin kokenut sijoittajien kouluttaja

Olemme kouluttaneet 17 vuoden aikana yli 1000 henkilöä alusta pitäen perehtymään sijoittamisen perusasioihin. Olennaisen osaaminen on kertynyt globaalien ammattisijoittajien työssä. Henkilöstömme peruskoulutuksena ovat alan APV-2 tutkinnot.

Olemme keskittyneet pitämään sijoituskursseja vuoden ympäri niin, että kurssiemme kesto on yleensä 2 – 3 päivää yhteensä noin 12 tuntia. Opetamme isommissa kaupungeissa kasvotusten ja pienillä paikkakunnilla verkkokoulutuksena. Osallistuminen on interaktiivista siten, että osallistujat voivat kysyä ja saavat heti vastaukset mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Jokaisella kurssilla osallistujat saavat kurssipäivän alussa kirjalliset opetusmateriaalit ja yleensä täydentävää tietoa kurssin jälkeenkin sovituista erityisaiheista.

Olemme saaneet hyvää palautetta kurssien soveltuvuudesta aloittelijoille (sijoittajan peruskurssi), mutta myös syventäviä kursseja pidetään kysynnän mukaan. Nämä sopivat hyvin myös kokeneillekin sijoittajille.

Pyrimme sijoituskursseilla aina hyvään vuorovaikutukseen siten, että mm. kurssin sisältöä täydentää osio, jossa kurssilaisten omat teemat käsitellään ammattisijoittajan kokemuksella.

Uusin kurssimuotomme on 2 päivän syventyminen perinteisiin rahastoihin sekä ETF-tuotteiden laajaan kirjoon. Tämä kurssi on pidetty 2018 Turussa ja lisää on tulossa. Vastaava kurssi on mahdollista suorittaa yksilöllisesti kotona verkon yli yhdessä kokeen opettajamme kanssa.

Kaikilla kursseilla opetamme tehokasta tiedonhankintaa, kaupankäyntiä sekä tiedon soveltamista käytännön tilanteisiin. Kustannustehokkuuden sekä riskien hallinnan opettaminen ovat meille keskeisiä opetusteemoja.

Olemme kokenut sijoitustiedon soveltaja ja sijoittajien valmentaja:

Panostamme osakepoimintaan Suomen, muiden Pohjoismaiden, Saksan tai USA:n pörssien kiinnostavimpiin yrityksiin. Osakevalintamme perustuu vuosien aikana testattuun matemaattiseen fundamenttianalyysiin, jonka avulla voimme verrata mitä tahansa maailman osaketta Helsingin pörssin kiinnostavimpiin yrityksiin tärkeimpien tunnuslukujen ja ennusteiden avulla. Etsimme laadukkaiden yritysten osakkeita mahdollisimman edullisilla hinnoilla. Markkinoiden laaja-alainen tuntemus ja kokemus osakekaupassa ovat asiantuntemuksemme perusta.

Autamme tarvittaessa asiakasta tekemällä hänen sijoituksistaan asiantuntija-arvion sekä salkun kehittämissuunnitelmia erilaisin vaihtoehdoin. Kuukausittaiset markkinakatsauksemme valottavat osakemarkkinoiden tilannetta ja tulevia näkymiä sekä antavat suuntaviivoja tuleviin kuukausiin selkokielellä.

Emme anna sijoitussuosituksia tai yksilöllistä sijoitusneuvontaa. Vertailemme erilaisia vaihtoehtoja ja asiakas päättää aina itse.

Sijoittajia palvelemme mm. kotimaan- ja globaalin palvelun, ETF-opettamisen sekä sijoitusvalmennuksen puitteissa. Tarjoamme osakesijoittajille myös globaaleja palveluita.

Pyydä tarjous, sillä otamme uusia asiakkaita resurssiemme nyt lisääntyessä. Myymme kaikille asiakkaille samaa markkinalähtöistä sijoitustietoa tarjoamalla erilaisia ratkaisumalleja asiakkaiden itsensä pohdittavaksi.

Yli miljoona suomalaista on löytänyt syyn aloittaa osakesäästäminen

Sijoittajan tulos selviää aina jälkikäteen, koska tulos tehdään vasta kun sijoitus on realisoitu.  Mitä pidempään olet mukana, sen varmemmin pääset voitolle. Sijoittaja tarvitsee kärsivällisyyttä jotta aika saada tehdä työtään. Osakesijoittaja pyrkii suojautumaan inflaatiota vastaan. Suurin osa tuotoista tulee osingoista ja vaihteleva osuus osakkeiden arvon noususta. Keskimäärin tuotto-odotus on noin 4 – 6 % vuosittain, mikä vastaa yritysten arvon vuosittaista nousua tai kassavirtaa.

Alkaville sijoittajille suosittelen 10 – 15 vuoden pituista jaksoa sijoittamiseen, sillä mitä enemmän vuosia on takana sen varmemmin pääsee voitolle suhdannetilanteista riippumatta.

Internetistä löytyy erittäin hyvä opas osakesijoittamista harkitseville, nimittäin Pörssisäätiön (www.porssisaatio.fi) julkaisema Osakeopas – perustiedot osakesäästämisestä.

Kannattaa ehkä lukea lisäksi muutama kirja, kuten esimerkiksi: Kim Lindströmin ”Menesty osakesijoittajana”. Näistä kirjoista löytyy erilaisia strategioita eli selviytymistapoja. Keskeisin strategia osakkeilla on osinkojen keruu, joka samalla pitää sijoittajan pienempiriskisissä osakkeissa. Kirjoista löytyy hyviä ohjeita ja ajatuksia vastaisen varalle sekä hyviä nettiosoitteita jatkotutkimuksia varten. Vanhempaa perua ja hyvin tunnettuja ovat sijoittajaguru Seppo Saarion kirjat, kuten ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin”.

Kirjoja lukemalla voi päästä alkuun, mutta tietoja kannattaa ehdottomasti syventää osallistumalla koulutukseen ja hakeutumalla mukaan paikallisten osakesijoittajien ryhmään osoitteesta osakeliitto.fi.  Internetistä löytyy runsaasti asiaa koskevaa tietoa, mutta käytännön kokemusta saa vain tekemällä eli oikeasti sijoittamalla. Ei jalkapalloakaan opi pelaamaan katsomosta käsin, vaan on mentävä itse pelikentälle harjoittelemaan. Sama pätee myös sijoittamiseen.

Googlettamalla löytyy tietoa parhaimmin. Hakusanoja ovat esimerkiksi: sijoittajakoulutus, sijoitusneuvonta, sijoituskurssi. Kyseessä on melko vaativa harrastus. Suosittelen vasta-alkajille alan kurssin käymistä joko netissä tai jossain ryhmässä.

Varsinainen tekeminen alkaa siten, että avaa arvo-osuustilin joko nykyisessä pankissasi tai sitten näkee vaivaa ottamalla selvää kilpailevista vaihtoehdoista. On olemassa sijoittamiseen erikoistuneita ”nettipankkeja”, joiden palvelut korkeatasoisia. Googlettamalla löytyy vaihtoehtoja ja eri palveluiden vertailuja. Edullinen hinta on keskeinen valintakriteeri, mutta lisäksi pitäisi osakesalkun säilytyskulujen olla mieluiten nolla kuin enemmän!

Kannattaa myös pohtia ”pelikaverin” etsimistä. Suosittelen myös vasta-alkajille tukeutumista ammattilaisen apuun. Sellaisen voi löytää netistä esimerkiksi sanoilla sijoitusneuvonta tai sijoitusneuvoja. Ammattilaisen kanssa alku on turvallisempaa ja kuka tahansa voi näin välttyä pahimmilta virheiltä ja karikoilta.

Sijoitusten alkamiselle on sopiva aika nyt eli aina, kun ilmoittaudut esimerkiksi Suomen Sijoittajaopastuksen järjestämälle säästäjä-sijoittajan peruskurssille viikonloppuisin eri oppilaitoksissa tai kotona netin ääressä yksilölliselle peruskurssillemme. Lähetä sähköpostia, niin saat tiedot tulossa olevista kursseistamme: info(at)siop.fi

 

Sijoitussuunnitelmia tarvitaan

Yksinkertaisin sijoitussuunnitelma on tavallisen ihmisen säästösuunnitelma. Sen mukaan säästetään rahaa esimerkiksi muutama sata tai tuhat euroa kuukaudessa ja sijoitetaan ne säännöllisesti joka kuukausi johonkin rahastoon.

Rahastosijoittajan säästösuunnitelma monessa suhteessa hyvä työkalu:

 • keskeisin tieto on se, paljonko kuukaudessa on tarkoitus sijoittaa
 1. yhtä tärkeää on sijoitusten lukumäärä eli hajautus
 2. sijoituskohteiden valinta edellyttää sekä kokemusta että ammattitaitoa
 3. ei yritetä ajoittaa, vaan ostetaan säännöllisesti kerran kuussa riippumatta markkinoiden nousuista tai laskuista. Asiantuntijat suosittelevat laskevaan kurssiin ostamista, mutta tavallinen aloitteleva sijoittaja tykkää tietysti enemmän nousevista kursseista!
 4. sijoitetaan useisiin osakerahastoihin. Tällöin saa nopeasti hyvän hajautuksen mieluummin satoihin kuin muutamaan kohteeseen.
 5. rahastoissa hyvä hajautus vähentää riskiä verrattuna suoraan osakesijoittamiseen, ja sopii näin paremmin aloittelijoille tai vähemmän osakemarkkinoita tunteville
 6. ongelmaksi saattavat muodostua perinteisen rahastosijoittamisen kulut? Monet pankit myyvät kuitenkin rahastoja kuukausisäästämisessä ”ilmaiseksi”, joten kuluja syntyy lähinnä hallintokuluista ja mahdollisista lunastusmaksuista myytäessä
 7. rahastot ovat verotehokkaita, kun ostaa eurooppalaisia kasvurahastoja. Osingoista ei mene veroa, vaan osingot palaavat rahastoon eikä ole tarvetta osinkojen uudelleen sijoittamiseen (kuten suorassa osakesijoittamisessa)

Perinteisen rahastosijoittamisen suuri ongelma on usein isot kulut:

Tämä ongelma vähenee ratkaisevasti sijoitettaessa ns. pörssirahastoihin eli ETF:iin, joiden hallintokulut ovat olennaisesti pienemmät. Nämä tuotteet ovat perinteisten rahastojen tyyppisiä, mutta ne ovat ”passiivisia” rahastoja ilman salkunhoitajaa ja perustuvat samaan ideaan kuin ns. indeksirahastotkin. Käytännössä on todettu, että näiden ETF:ien tuotot pärjäävät hyvin perinteisille rahastoille, mutta kulut ovat paljon edullisemmat.

ETF-sijoittajan säästösuunnitelma parhaimmillaan

Sijoitussuunnitelman laatijalta edellytetään riittävää kokemusta ja näkemystä tulevista ajoista, joten vasta-alkajan kannattaa hankkia suunnitelmat aluksi ja kokeneilta sijoitusneuvojilta, jotka osaavat asioita aloittelijaa paremmin, kuten

 • ovat sijoittaneet erilaisiin rahastoihin tai ETF-tuotteisiin aiemmin
 • osaavat etsiä markkinoilta hyvätuottoisia, pieniriskisiä ja kiinnostavia tuotteita
 • omaavat markkinanäkemystä ja -tuntumaa
 • osaavat globaalin hajauttamisen perusasiat käytännössä
 • tuntevat kustannukset, riskit ja tuottopotentiaalin
 • heidän palveluksensa on hinnoiteltu kohtuullisesti
 • ovat riippumattomia markkinatoimijoista eivätkä suosittele tuotteita, joista voisivat itse hyötyä taloudellisesi

Arvioin, että yrityksemme täyttää kaikki yllä olevat vaatimukset

tapio.haavisto(at)siop.fi

info@siop.fi
Turuntie 26-30 B 29, 13130 Hämeenlinna