Sijoitussuunnitelmia tarvitaan

Yksinkertaisin sijoitussuunnitelma on tavallisen ihmisen säästösuunnitelma. Sen mukaan säästetään rahaa esimerkiksi muutama sata tai tuhat euroa kuukaudessa ja sijoitetaan ne säännöllisesti joka kuukausi johonkin rahastoon.

Rahastosijoittajan säästösuunnitelma monessa suhteessa hyvä työkalu:

 • keskeisin tieto on se, paljonko kuukaudessa on tarkoitus sijoittaa
 1. yhtä tärkeää on sijoitusten lukumäärä eli hajautus
 2. sijoituskohteiden valinta edellyttää sekä kokemusta että ammattitaitoa
 3. ei yritetä ajoittaa, vaan ostetaan säännöllisesti kerran kuussa riippumatta markkinoiden nousuista tai laskuista. Asiantuntijat suosittelevat laskevaan kurssiin ostamista, mutta tavallinen aloitteleva sijoittaja tykkää tietysti enemmän nousevista kursseista!
 4. sijoitetaan useisiin osakerahastoihin. Tällöin saa nopeasti hyvän hajautuksen mieluummin satoihin kuin muutamaan kohteeseen.
 5. rahastoissa hyvä hajautus vähentää riskiä verrattuna suoraan osakesijoittamiseen, ja sopii näin paremmin aloittelijoille tai vähemmän osakemarkkinoita tunteville
 6. ongelmaksi saattavat muodostua perinteisen rahastosijoittamisen kulut? Monet pankit myyvät kuitenkin rahastoja kuukausisäästämisessä ”ilmaiseksi”, joten kuluja syntyy lähinnä hallintokuluista ja mahdollisista lunastusmaksuista myytäessä
 7. rahastot ovat verotehokkaita, kun ostaa eurooppalaisia kasvurahastoja. Osingoista ei mene veroa, vaan osingot palaavat rahastoon eikä ole tarvetta osinkojen uudelleen sijoittamiseen (kuten suorassa osakesijoittamisessa)

Perinteisen rahastosijoittamisen suuri ongelma on usein isot kulut:

Tämä ongelma vähenee ratkaisevasti sijoitettaessa ns. pörssirahastoihin eli ETF:iin, joiden hallintokulut ovat olennaisesti pienemmät. Nämä tuotteet ovat perinteisten rahastojen tyyppisiä, mutta ne ovat ”passiivisia” rahastoja ilman salkunhoitajaa ja perustuvat samaan ideaan kuin ns. indeksirahastotkin. Käytännössä on todettu, että näiden ETF:ien tuotot pärjäävät hyvin perinteisille rahastoille, mutta kulut ovat paljon edullisemmat.

ETF-sijoittajan säästösuunnitelma parhaimmillaan

Sijoitussuunnitelman laatijalta edellytetään riittävää kokemusta ja näkemystä tulevista ajoista, joten vasta-alkajan kannattaa hankkia suunnitelmat aluksi ja kokeneilta sijoitusneuvojilta, jotka osaavat asioita aloittelijaa paremmin, kuten

 • ovat sijoittaneet erilaisiin rahastoihin tai ETF-tuotteisiin aiemmin
 • osaavat etsiä markkinoilta hyvätuottoisia, pieniriskisiä ja kiinnostavia tuotteita
 • omaavat markkinanäkemystä ja -tuntumaa
 • osaavat globaalin hajauttamisen perusasiat käytännössä
 • tuntevat kustannukset, riskit ja tuottopotentiaalin
 • heidän palveluksensa on hinnoiteltu kohtuullisesti
 • ovat riippumattomia markkinatoimijoista eivätkä suosittele tuotteita, joista voisivat itse hyötyä taloudellisesi

Arvioin, että yrityksemme täyttää kaikki yllä olevat vaatimukset

tapio.haavisto(at)siop.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Suomen Sijoittajaopastus Oy on erittäin kokenut sijoittajien kouluttaja

Olemme kouluttaneet 17 vuoden aikana yli 1000 henkilöä alusta pitäen perehtymään sijoittamisen perusasioihin. Olennaisen osaaminen on kertynyt globaalien ammattisijoittajien työssä. Henkilöstömme peruskoulutuksena ovat alan APV-2 tutkinnot. Olemme keskittyneet pitämään sijoituskursseja…

Lue lisää »

Yli miljoona suomalaista on löytänyt syyn aloittaa osakesäästäminen

Sijoittajan tulos selviää aina jälkikäteen, koska tulos tehdään vasta kun sijoitus on realisoitu.  Mitä pidempään olet mukana, sen varmemmin pääset voitolle. Sijoittaja tarvitsee kärsivällisyyttä jotta aika saada tehdä työtään. Osakesijoittaja…

Lue lisää »

Eurooppalaisen ETF-sijoittamisen puolesta

ETF-sijoittaminen on korvaamassa perinteistä rahastosijoittamista useista syistä. Tärkein syy on sen kustannustehokkuus koska lähes kaikkia rahastoja vastaa joku ns. passiivinen indeksi. Tämä on silloin korvattavissa ETF-tuotteella, eli ns. pörssirahastolla, jonka…

Lue lisää »

info@siop.fi
Turuntie 26-30 B 29, 13130 Hämeenlinna